Aktiviteter – karta

Aktiviteter – karta

Kurs i inventering av skyddsvärd skog

Aktivitet: Kurs i inventering av skyddsvärd skog
Organisatör: Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Stockholms län, Naturskyddsföreningen i Haninge
Organisatörens mailadress: klasmagnus@gmail.com
Samlingsplats: Ramsdalsvägen, 136 66 Haninge, Sverige
Datum/tid: 2023-05-21, 10:10 - 15:00
Beskrivning av aktivitet:

Kursen riktar sig till alla som vill bidra till kartläggning och skydd av Sveriges oskyddade gammelskogar. Kursen hålls i ett skyddsvärt skogsområde väster om Ramsjön i Vendelsö i Haninge.

Vi kommer att gå igenom signalarter och rödlistade arter som kan användas för att bedöma om ett område är skyddsvärt. Några exempel på arter som kursdeltagarna kommer att få lära sig är tallticka, vedticka, större aspticka, mindre märgborre, jättesvampmal, flagellkvastmossa, blåmossa, grön sköldmossa, vedskivlav, missne och vätteros. Vi kommer också att prata om åldersbestämning av träd och andra kriterier som kan används för att avgöra om en skog är skyddsvärd.

Vandringen är ca 3 kilometer och går från busshållplatsen Ramsdalsvägen till busshållplatsen Djurgårdsvägen. Observera att kursen inte avslutas på samma plats som den startar. Den som reser kollektivt kan ta buss 807 som går från Gullmarsplan 9:33 och är framme vid startplatsen 10:09. Den som kommer med bil kan parkera på Ramsdalsvägen och gatorna intill. Från avslutningsplatsen går det att åka tillbaka till startplatsen med buss 807 som avgår 15:07 och är framme 15:23. Buss 807 tillbaka till Gullmarsplan går var tionde minut från avslutningsplatsen.

Delar av vandringen går genom blöta områden, så stövlar eller kängor är lämpligt. Ta med lunch. Kursen är gratis, men antalet platser är begränsat, så därför behöver du anmäla dig i förväg.


Tillbaka till kartan