Vi uppmärksammas på FNs konferens om biologisk mångfald

Vi uppmärksammas på FNs konferens om biologisk mångfald

Foto: Marie Gillander

Den 17-29 november pågår FNs konferens om biologisk mångfald i Egypten. Över 8000 delegater deltar och 196 länder är representerade för att diskutera hur målen för biologisk mångfald ska nås i framtiden. Ett av exemplen på framgång som lyfts under konferensen är det svenska Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Alla vi som engagerat oss för att ge den biologiska mångfalden en egen dag i Sverige har anledning att känna viss stolthet. Vårt gemensamma arbete, som på bara två år etablerat en ny naturhögtid i Sverige, ska uppmärksammas av FN under en pågående stor konferens i Egypten.

Mateusz Banski jobbar med att sköta FNs webbsida för den internationella Biologiska mångfaldens dag där de samlar information om vad som händer runt om i världen. Han har haft ögonen på det svenska arbetet med dagen sedan i fjol. Eftersom Sverige ska hålla ett sidoevent under FNs konferens om biologisk mångfald, föreslog Mateusz Banski att det svenska initiativet för Biologiska mångfaldens dag skulle presenteras för konferensens deltagare.

Det tyckte Naturvårdsverket var en bra idé och Rebecka Le Moine har nu spelat in en videohälsning till delegaterna och kommer även medverka via Skype för att berätta mer om initiativet på Sveriges sidoevent den 27 november. Mateusz Banski hoppas att det ska inspirera liknande engagemang på andra håll i världen:

– Det verkar ha blivit en så stor framgång i Sverige och jag var nyfiken på det konkreta resultatet, men också hur ni fick hela landet att delta. Förhoppningsvis kan ni också dela med er av ert recept så att andra kan göra något liknande. Biologisk mångfald behöver betydligt mer uppmärksamhet än det får för närvarande.

LÄS ÄVEN: • All du behöver veta om biologiska mångfaldens dag

Lämna ett svar