IUCN fyller 70 år – firar på biologiska mångfaldens dag 22 maj

IUCN fyller 70 år – firar på biologiska mångfaldens dag 22 maj

Vitryggig hackspett – en akut hotad art i Sverige. Foto (i hägn): Erik Hansson

I år firar den Internationella Naturvårdsunionen IUCN 70 år. Det kommer att firas på Ulriksdals slott i Stockholm på Biologiska mångfaldens dag med bland andra prins Carl Philip, Karolina Skog, Inger Andersen, Johanna Sandahl och Rebecka Le Moine.

Det är IUCN som ansvarar för den globala listningen av utrotningshotade och rödlistade arter och organisationen har tagit initiativ till internationella konventioner och överenskommelser för biologisk mångfald och andra miljöfrågor.

När IUCN nu fyller 70 år väljer organisationen att fira det på biologiska mångfaldens dag 22 maj. Förutom tal av prins Carl Philip, miljöminister Karolina Skog, IUCN:s generaldirektör Inger Andersen, Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen och årets miljöhjälte 2017, Rebecka Le Moine, blir det också en paneldebatt där svenska IUCN-medlemmar avger löften om framtida insatser för en hållbar utveckling i världen.

Ett svar till “IUCN fyller 70 år – firar på biologiska mångfaldens dag 22 maj”

  1. Ja, leve den! Den naturliga mångfalden – den genetiska variationen i form av olika arter och variationen inom arterna – är resultatet av tusentals år av lokal selektion och arternas anpassning och coevolution under olika klimat- och miljöförhållanden, inkl. människans påverkan. Därför är den en nyckelfaktor för ekosystemens anpassningsförmåga till och resiliens mot klimatförändringar. De genetiska resurser som finns inom och bland arterna i ekosystemen innehåller ett genetiskt arv från tidigare anpassningar, såvida det inte förlorats genom att bestånden blivit alltför små. Därför är miljö- och naturvården – och ingen ytterligare förlust av biologisk mångfald – så viktig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *