Aktiviteter – karta

Aktiviteter – karta

Sånglärkevandring med ceremoni vid Livsröset

Aktivitet: Sånglärkevandring med ceremoni vid Livsröset
Organisatör: Förbundet för Ekoparken och Lodyn
Organisatörens mailadress: nyhetsbrev@ekoparken.org
Samlingsplats: Ladugårdsgärdet, Östermalm, Stockholm, Sverige
Datum/tid: 2020-05-24, 17:30 - 20:00
Beskrivning av aktivitet:

Till försvar för lärkornas rätt att finnas.
I hundratals år har sånglärkorna troget återkommit till ängen på Ladugårdsgärde i Nationalstadsparken, så rik på historia och biologisk mångfald. De sjunger in våren för Stockholmarna, besökare, och för alla som delar Ladugårdsgärde. I maj och juni blandas deras röster med Näktergalens sång på kvällarna, och i juli när många fåglar är lite tystare ryttlar de fortfarande över ängen och sjunger sommarsång med sina klara röster. Sånglärkan är en rödlistad art, som minskat kraftigt på grund av vårt förändrade jordbruk. På Ladugårdsgärde har de haft en fristad, där de mitt i vår huvudstad har kunnat genomföra alla sina tre häckningar under hela säsongen.
2019 började festivalen Lollapalooza genomföras på Ladugårdsgärde, och markberedningen för festivalen började redan 10 juni. Sånglärkorna häckade då maskiner körde in och lade grus över ängen. De ryttlade över gärdet och sjöng över sina bon, och under dem rullade maskinerna in över ängen. Festivalen är upphandlad i fyra år till, och om den inte flyttas till efter sånglärkornas häckning, så kan det allvarligt påverka våra skönsjungande vänner i staden.

Vi uppmärksammar lärkornas rätt att finnas, och vår kärlek till platsen som vi delar med dem. Och möter dem under en vandring genom kulturlandskapets spännande historia, Djurgårdens rika fågelliv och biologiska mångfald. Vandringen berättar om kunglig historia, kogubbar och getgummor, järnåldersgravar, vild natur och såklart sånglärkorna. Guidningarna leds av Henrik Waldenström, ornitolog, projektledare inom WWF och en av initiativtagarna bakom bildandet av kungliga Nationalstadsparken, och Jenny Rosen, idéhistoriker och natur- och kulturguide i Djurgårdens Ekolyx.

I slutet av vandringen genomför vi en ceremoni vid Livsröset på Ladugårdsgärde, som är en plats till för att hedra och minnas utrotade och hotade arter. Ceremonin består av diktläsning, sång, tal, stenläggning och en tyst minut.

Sånglärkevandringen genomförs i samarbete med Lodyn, under flera datum under hela häckningssäsongen. Genom vandringarna deltar vi tillsammans i Moder Jords dag, 22 april och Biologiska mångfaldens dag, 22 maj (denna vandring görs 24 maj).

För att guidningen och ceremonin ska ge utrymme för alla, och inte störa alla varelser på Ladugårdsgärde, går vi max 20 personer per gång. Blir alla datum fullbokade lägger vi in fler datum. Vandringen är gratis.
Anmälan sker till nyhetsbrev@ekoparken.org, så att vi kan säkra att grupperna blir lagom stora.

Nationalstadsparken 25 år – värd att värna, vårda och visa!


Mer information:
http://ekoparken.org/kalender/action~agenda/page_offset~1/request_format~json/

Tillbaka till kartan