Aktiviteter – karta

Aktiviteter – karta

Heldag med guidningar, holksnickrande, informationsbord och gratis fika

Aktivitet: Heldag med guidningar, holksnickrande, informationsbord och gratis fika
Organisatör: Stockholms stad, Naturskyddsföreningen, Botaniska sällskapet i Stockholm, Entomologiska föreningen i Stockholm, Batlife Sweden
Organisatörens mailadress: erik@natursidan.se
Samlingsplats: 74VF+6P Älta, Sverige
Datum/tid: 2022-05-22, 9:00 - 22:00
Beskrivning av aktivitet:

Heldag för den biologiska mångfalden i Nackareservatet i södra Stockholm
Längs Sörmlandsleden, öster om Markuskyrkan finns tält med information från staden och naturföreningar och därifrån utgår också dagens många aktiviteter. Exempelvis:
• Batlife Sweden: Fladdermusvandring
Träffas i skymningen och hör Heather Wood från Batlife Sweden berätta om fladdermöss. Därefter blir det en promenad i mörkret för att se vilka arter som lever i området. Med hjälp av ultraljudsdetektor kan alla deltagare hjälpa till att lyssna efter fladdermössens läten.
Samling kl 21 vid Björkhagendammen

• Naturskyddsföreningen: Humlan - en indikator
Den biologisk mångfald som varit ett självklart inslag över hela jordklotet är nu starkt hotad. Varför det och vad gör det? Och - Behöver man alls bry sig?
Följ med Maria Bergström ut att leta humlor; kolla deras vinter- sovställen, se var de hittar pollen och nektar, hur de väljer att bo och var olika arter förlägger sina parningsstråk.
Samling: kl 13:00 vid tälten på fältet öster om Markus- kyrkan, T-stn Björkhagen Ca 2 km, 11⁄2-2 timmar. 150 kr, 120 kr för medlemmar i Naturskyddsföreningen.

• Entomologiska föreningen i Stockholm
Krypletning i närheten av Björkhagendammen

• Botaniska sällskapet i Stockholm
Ska visa böcker, vilda växter och annat om växter. Miniexkursioner när folk vill. Massor av tips om hur man kan engagera sig.

• Mobila naturskolan Fältlabbet är på plats

• Miljöverkstan bjuder på verkstad för biologisk mångfald! Skapa mer mångfald i din trädgård eller i skogsdungen där du bor. Ungdomar från verksamheten Äventyrsgruppen har snickrat fågelholkar som de säljer. Köp en holk och måla den fint och dekorera på plats. Du kan också tillverka ett insektshotell som du får ta med hem.

• Ytterligare aktiviteter från Stockholms stad:
12.30. Lansering av Skarpnäcks frukt- och bärkarta. Ewa Larsson nämndordförande i Skarpnäcks sdf, berättar i arbetet med att ta fram kartan. Årligen produceras stora mängder frukt och bär på stadens mark som både är miljövänlig, närproducerad och för vem som helst att plocka för hushållsbehov. Skarpnäcks fruktträd är en stor tillgång. Inte bara tack vare sina estetiska värden och som viktig föda för pollinatörer utan även för stadens invånare. Kartan visar ett urval av de platser där stadsdelsförvaltningen har satsat på att få in frukt och bär i parkmiljöer.
13.00. Klimat- och miljöborgarråd Katarina Luhr planterar ett fruktträd vid reservatets entré i anslutning till Markuskyrkan.


Mer information:
https://parker.stockholm/aktuellt/kalendarium/2022/05/biologiska-mangfaldens-dag-2022/

Tillbaka till kartan