Aktiviteter – karta

Aktiviteter – karta

Artrally för unga i Hjälstaviken

Aktivitet: Artrally för unga i Hjälstaviken
Organisatör: Fältbiologerna
Organisatörens mailadress: leo.rudberg@faltbiologerna.se
Samlingsplats: 746 33 Bålsta, Sverige
Datum/tid: 2021-05-23, 08:55 - 16:00
Beskrivning av aktivitet:

Nu på söndag besöker Stockholms Fågelklubb en av Sveriges bästa fågelsjöar: Hjälstaviken, mellan Stockholm, Uppsala och Enköping för att medverka i Fältbiologernas stora artrally 23 maj (med anledning av Biologiska mångfaldens dag). Där har vi chans på allt från vassångare och skäggmesar i vassen till ägretthäger och olika vadare från tornet – och med tur vaktel eller svarttärna! Vi ses 08:55 på Bålsta station.

På söndag besöker Stockholms Fågelklubb Hjälstaviken, välkänd som en av de allra bästa fågelsjöarna i Sverige, där det varje år rastar enorma mängder gäss, änder och vadare. Vi åker dit för att delta i Fältbiologenas stora artrally 23 maj (dagen efter Biologiska mångfaldens dag 22 maj) och fokuserar vår medverkan i artrallyt på just fågelkategorin.

Vi ses 08:55 i Bålsta för att tillsammans ta bussen 09:02 till Svannäs (södra delen av Hjälstaviken). (OBS: Bussen är en UL-buss, så SL-kort gäller inte. Fältbiologerna kan sannolikt ge reseersättning i efterhand om du sparar kvittot.) Där kommer vi ta en tur ut på den långa WWF-spången in i Hjälstavikens enorma vasslandskap, med chans på närkontakt med gulliga skäggmesar och den mycket sällsynta vassångaren (som låter ungefär som en symaskin).

Efter spången följer en långpromenad till fågeltornet. Från tornet hoppas vi få syn på en ägretthäger, svarttärnor och lärkfalkar (som alla setts senaste dagarna) – och med riktig rejäl tur kan vi även få höra vaktel en bit bort. Eventuellt tar vi en tur till Kokullen/Hårbykullarna 500 m från tornet. Sedan vandrar vi tillbaka igen. Vi åker hem efter 16-tiden (då artrallyt slutar). Mer info om och regler för artrallyt finns här.

Vi kan tyvärr inte bjuda på någon fika denna gång, så ta med matsäck/lunch!

OBS: på grund av Corona måste du anmäla dig för att delta! Vi har max 8 personer som deltagarantal. Anmäl dig till Leo Rudberg (leo.rudberg@faltbiologerna.se, 0762508230).

Tid: söndag (det är viktigt att du kommer i tid – missar du bussen 09:02 kan vi tyvärr inte vänta på dig). Avslutningstiden är ungefärlig.

Plats: Bålsta station 08:55. Sedan tar vi bussen 09:02 till Svannäs (Hjälstaviken), mellan Bålsta och Enköping.

Tillgänglighet: Sannolikt ganska dålig tillgänglighet, vi kommer gå mycket i ojämn terräng. Hör av dig om du har särskilda behov. Alla fältbiologer (6-26 år) är varmt välkomna, oavsett om du bor i Stockholm, Uppsala, Enköping eller någon annanstans!

Ta med: kikare (om du har), fågelbok (om du har), matsäck, kläder efter väder (t.ex. ordentliga skor och regnkläder).

Kontakt: Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till Leo Rudberg på leo.rudberg@faltbiologerna.se, 0762508230 eller Facebook (Leo Calandrella Rudberg).

OBS: om du har minsta symtom ska du stanna hemma, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Mer information:
https://www.faltbiologerna.se/evenemang/artrally-vid-hjalstaviken-med-stockholms-fagelklubb/

Tillbaka till kartan