Aktiviteter – karta

Aktiviteter – karta

Artrally i samband med Biologiska mångfaldens dag

Aktivitet: Artrally i samband med Biologiska mångfaldens dag
Organisatör: Fältbiologerna
Organisatörens mailadress: info@faltbiologerna.se
Datum/tid: 2021-05-23, 04:00 - 16:00
Beskrivning av aktivitet:

Den 22 maj firas Biologiska mångfaldens dag, en högtidsdag för miljökampen. Dagen efter, 23 maj, ordnar Fältbiologerna ett rikstäckande ekologiskt artrally för alla (6-26 år), där vi tävlar i att se ekokryssa (se/höra med hjälp av endast ekologiska transportmedel) så många olika arter av olika kategorier som möjligt. Nybörjare och nördar är lika välkomna!
- Tid: söndagen 23 maj 04:00-16:00.
- Plats: var ni än vill – så länge laget endast använder ekologiska medel (gång, cykel, rullstol, inlines, hang-glider, velomobil etc) efter att ni samlats och innan ni slutar kryssa.
Varför just 23 maj? Jo, lördagen 22 maj högtidlighålls som kanske är bekant Biologiska mångfaldens dag – och då kommer vi alla förhoppningsvis vara upptagna med något aktivistiskt ämnat att stoppa artdöden. Efter väl förättat värv är det sedan dagen efter dags att vila upp sig i den avkopplande natur vi sökt rädda. Och vad kan då passa bättre än ett intensivt hardcore-artrace i 12 timmar!
Det går utmärkt att tävla i endast en kategori – eller hur många en vill! Notera att exempelvis “olika skräptyper”, “fältbiologpersonligheter” samt “roliga moln som med lite fantasi liknar någonting” räknas som fullt godtagbara kategorier (och ja, fältbiologer har faktiskt tävlat i exakt dessa kategorier tidigare år – de är inte hypotetiska).
Artnörderi är således ingen nödvändighet överhuvudtaget för en fullgod medverkan i denna tävling! Följande kategorier finns att kryssa i:
- Arter (megakategorin – alla arter av allt levande räknas)
- Fåglar
- Däggdjur
- Insekter
- Andra djur
- Kryptogamer (svampar, lavar och mossor)
- Kärlväxter
- Övriga kategorier – hitta på hur många ni vill! Tänk stort/kreativt/flummigt! Ju konstigare desto roligare! (Det kan noteras att om ni hittar på en riktigt obskyr kategori lär ni vara garanterade seger i den, för sannolikheten att någon annan skulle komma på att kryssa t.ex. “djur- eller bokstavsliknande vattenpölsformer” är ganska liten.)
En osatsig/chill klubb rekommenderas sovmorgon följt av en lugn halvtimmespromenad i närområdet där ni ser tre fåglar och två träd.
En satsig/galen klubb rekommenderas noggrann planering, tältning i ett väl valt naturområde och uppstigning prick 04:00 för att fånga dagen – och arterna – i maximal utsträckning.
- Anmälan: För att delta, anmäl ert lag till Leo på mejl (leo.rudberg@faltbiologerna.se), Facebook Messenger (Leo Calandrella Rudberg) eller telefon (0762508230). Kommunicera gärna också ut laget i er klubb så att fler kan delta, t.ex. via kalendariet på faltbiologerna.se eller i er klubbs Facebookgrupp. Sista anmälan för deltagande i artrallyt är 18:00 den 22 maj. Men anmäl er gärna så snart som möjligt.
Lagen uppmuntras till frivilligt skryt, pepp och allmän arthets i Fältbiologernas sociala medier innan, under och efter artrallyt. Alla samlas kl 20:00 på Zoom, för genomgång av artlistor, berättelser om de bästa kryssen och allmänna trevligheter. Ca kl 20:30 presenteras resultatet och segraren firas! Länk: https://us02web.zoom.us/j/82657951575
Samtliga regler hittas här: https://docs.google.com/document/d/1frjEBBVe0GeGrw9vU1y3hrIqQkXVfnUdOyhd8R5zc7I/editOBS: Dessa regler kan ändras av hänsyn till Corona eller om någon lyfter en bra idé om hur reglerna kan förbättras och folk instämmer i att det vore en bra regeländring. 🙂
Vill du vara domare? Kontakta Leo! Domaren bör vara etablerad artnörd. Det är meriterande att tidigare ha deltagit eller dömt i ett artrally.
Har du frågor eller funderingar eller behöver hjälp att bilda lag? Kontakta Leo, så hjälper vi till så gott vi kan!


Mer information:
https://docs.google.com/document/d/1frjEBBVe0GeGrw9vU1y3hrIqQkXVfnUdOyhd8R5zc7I/edit

Tillbaka till kartan