ALLT DU BEHÖVER VETA OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG 2024

ALLT DU BEHÖVER VETA OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG 2024

Ljungblåvinge. Foto: Erik Hansson

I den här artikeln samlar vi allt som du kan tänkas behöva veta om Biologiska mångfaldens dag 22 maj, både som arrangör och privatperson. 

Hur kan dagen uppmärksammas?
Det finns mängder av sätt att uppmärksamma Biologiska mångfaldens dag.
Läs mer i den här artikeln.

Vilka aktiviteter sker i samband med den 22 maj?
I takt med att de bokas kommer alla aktiviteter visas på den här sidan.

Ska eller vill du arrangera något?
Hör gärna av dig till oss eller rapportera in din aktivitet i vårt formulär så kan vi hjälpa till med idéer, samt att uppmärksamma aktiviteten. Kontaktuppgifter finns i högerspalten eller längst ned i den här artikeln.
OBS! Det är helt okej att arrangera något exempelvis helgen innan eller helgen efter den 22 maj. Det måste inte vara den exakta dagen.

Bakgrund och det svenska initiativet
1993 instiftade FN Biologiska mångfaldens dag, men år 2000 ändrades dagen till den 22 maj. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.

Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder i samband med Biologiska mångfaldens dag. Tusentals personer engagerade sig i allt från invigning av naturreservat och guidade turer till en nationell spindelräkning och en 19 timmar lång artbingo. Det svenska engagemanget uppmärksammades av FN och i oktober 2017 belönades Rebecka Le Moine med utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF, bland annat för sitt arbete med Biologiska mångfaldens dag. 

2018 växte initiativet sig ännu större. Rebecka Le Moine åkte ut på en turné om biologisk mångfald som gjorde över 40 stopp runt om i landet och sammanlagt arrangerades det över 190 aktiviteter i samband med 22 maj 2018.

Samma år tog Moa Pettersson över Rebeckas roll som talesperson när Rebecka valdes in i riksdagen och fortsätter kampen för biologisk mångfald som riksdagsledamot.

2019 blev dagen ännu större. 359 aktiviteter arrangerades runt om i landet och media skrev mer om dagen och om biologisk mångfald än någonsin tidigare. Dessutom utsågs Erik Hansson till en av två finalister för ArtDatabankens naturvårdspris, bland annat för arbetet med Biologiska mångfaldens dag.

2020 slog pandemin till och många aktiviteter ställdes in, men det ordnades också mängder av uppskattade livesändningar, som tillsammans haft över 150 000 visningar. Till slut blev det trots allt 79 aktiviteter även under pandemin. Moa Pettersson var en av finalisterna till Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

2021 rådde fortfarande pandemi och gränsen för antalet personer som fick träffas var satt till åtta. Trots detta genomfördes hela 157 aktiviteter runt om i landet. Över 30 av dem var någon form av digital sändning och över 50 av dem arrangerades av Naturskyddsföreningens lokalkretsar.

2022 var första året efter pandemin och det arrangerade 270 aktiviteter. Extra glädjande är att det blir allt vanligare med samarbeten mellan olika aktörer. I snitt innehöll varje inrapporterat evenemang 1,9 aktiviteter. Det kunde till exempel vara en tipspromenad och en guidad tur eller en bioblitz och en naturbingo. På många håll arrangerades hel- eller halvdagar fulla med evenemang.

2023 arrangerades det 269 aktiviteter. Tänk om vi kan etablera oss på en så hög nivå av engagemang! Glädjande nog görs allt fler stora samarbeten mellan olika organisationer, föreningar, kommuner och myndigheter.

Finns ni på Facebook?
Javisst: Facebook.com/biomfdag

Finns ni på Instagram?
Javisst, där heter vi @biomfdag.

Vilken hashtag ska vi använda på Instagram och Twitter?
Framför allt #biomfdag och #biologiskmångfald.

Uppmärksamhet för Biologiska mångfaldens dag
Här är ett urval:
Det arrangerades över 190 aktiviteter från Ystad i söder till Kiruna i norr.
Ett manifest för biologisk mångfald har undertecknats av ungefär 30 miljöprofiler.
Naturskyddsföreningen är vår huvudpartner i år och hjälper oss uppmärksamma frågan och dagen.
IUCN fyller 70 år – firar på Biologiska mångfaldens dag 22 maj
Vi var en av finalisterna i svenska FN:s tävling i kategorin “bästa engagemang”

Kontakta oss

Erik Hansson
0730 385 185
erik (snabel-a) natursidan.se

One Reply to “ALLT DU BEHÖVER VETA OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG 2024”

Lämna ett svar